W jaki sposób zachować się przy zatruciu salmonellą?

W jaki sposób zachować się przy zatruciu salmonellą?

Salmonella jest o wiele bardziej niebezpieczna niż bakterie gronkowca. Znajduje się ona przede wszystkim w produktach pochodzenia zwierzęcego (mięsa, jaja, nabiał). Warto pamiętać o tym, że salmonella pojawia się w produktach, które są w niewłaściwy sposób przechowywane. Dlatego ilość zatruć szczególnie zwiększa się latem. Okres upałów sprzyja bowiem psuciu się mięs, jajek czy produktów mlecznych. Dlatego na urlopie powinniśmy zrezygnować na przykład z tatara, który przyrządzony jest na bazie surowego mięsa. Warto także uważać na mięso nie dosmażone (koniecznie powinniśmy jeść jedynie posiłki z mięsa dobrze wysmażonego). Zagrożeniem mogą być jednak nie tylko mięsa, ale także na przykład surowe jajka. Nie wszyscy zdajemy sobie sprawę jednak z tego, że to właśnie one mogą znajdować się w wielu popularnych deserach (surowe jajka dodaje się bowiem np. do kremów) czy majonezie. Jakie są objawy zatrucia salmonellą? Otóż warto zwrócić uwagę, że salmonella nie powoduje tak szybkich symptomów, jak gronkowiec. Pierwsze objawy zatrucia mogą więc pojawić się dopiero po około sześciu godzinach od spożycia nieświeżego posiłku. Najczęściej takiemu zatruciu towarzyszy silny ból w okolicach brzucha, wymioty oraz biegunka. Często objawem zatrucia salmonellą jest także wysoka gorączka oraz ból stawów – dlatego łatwo takie zatrucie pomylić z początkami grypy pokarmowej. Przy takim zatruciu koniecznie trzeba pić dużo przegotowanej wody. Pomocny okaże się także magnez, wapń i potas (możemy kupić wodę mineralną z tymi składnikami). W żadnym wypadku nie powinniśmy jednak przyjmować leków hamujących biegunkę.