Odchudzanie bez cierpienia

Odchudzanie bez cierpienia

Wielu osobom zrzucanie nadmiaru kilogramów kojarzy się ze strasznym cierpieniem i katorgą. Na szczęście, wcale tak źle nie jest. Można bowiem odchudzać się bez cierpienia, jedząc do syta i to smaczne rzeczy, a przy okazji zażywając relaksu i odprężenia. Najważniejsze jest to, aby wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe. Trzeba spożywać pięć posiłków każdego dnia, pierwszy zaraz po wstaniu z łóżka, a ostatni najpóźniej na dwie godziny przed spoczynkiem. Nie wolno absolutnie podjadać miedzy posiłkami, trzeba pozwolić układowi pokarmowemu wypocząć po strawieniu ostatniej racji żywności. W diecie osoby odchudzającej się nie powinny znajdować się żadne słodycze, lecz na szczęście można je skutecznie zastąpić owocami, świeżymi i suszonymi, a także orzechami. Mają one znacznie więcej witamin, minerałów i białka, niż słodycze, a mniej kalorii. Pozbawione białego cukru i konserwantów, nie obciążają wątroby, a wręcz przeciwnie, dzięki dużej zawartości błonnika pobudzają jej pracę. Ponadto osoba pragnąca zrzucić trochę ciałka, powinna jeść dużo warzyw. Najlepiej, aby stanowiły one podstawę każdego posiłku. Wśród nich powinny znaleźć się bogate w białko i minerały oraz błonnik rośliny strączkowe, a także pomidorki, marchewka, cebula, czosnek, szpinak, buraki. Im bardziej różnorodne i kolorowe warzywa na naszym talerzu, tym więcej witamin zostanie dostarczonych do organizmu. W trosce o ładną sylwetkę warto też zastąpić jasne pieczywo, ryż i makaron razowymi, również zawierającymi mnóstwo błonnika.