O zatruciach pokarmowych

O zatruciach pokarmowych

Zatrucia pokarmowe może wywołać wiele przyczyn. Wśród jednej z nich należy zakażenie gronkowcem. Zatrucie pokarmowe wywołane gronkowcem objawia się mdłościami, którym towarzyszą wymioty. Do charakterystycznych objawów zatrucia pokarmowego należy także silny ból brzucha. Takie objawy występują już po dwóch, maksymalnie po 4 godzinach od spożycia potrawy zakażonej gronkowcem. Osoby, które zatruły się pokarmem zawierającym gronkowca muszą pić duże ilości płynów, aby nie dopuścić do odwodnienia organizmu. Doraźnie mogą sobie pomóc zażywając dostępne bez recepty leki rozkurczowe. Zatrucie pokarmowe może wywołać także salmonella. Charakterystycznym objawem zatrucia pokarmowego wywołanego przez salmonellę jest biegunka i kurczowe bóle brzucha. Pierwsze objawy zatrucia pokarmowego spowodowanego zakażeniem salmonellą mogą pojawić już po 6 godzinach, czasem jednak objawy te pojawiają się później. Na zatrucie salmonellą pomoże uderzeniowa dawka węgla leczniczego. Ta uderzeniowa dawka to 10 zażytych jednorazowo tabletek. Po kolejnych 6 godzinach należy przyjąć kolejną dawkę węgla. Koniecznie trzeba dużo pić. Inną przyczyną zatrucia pokarmowego może być zakażenie bakterią escherichia coli. Objawy zakażenia tą bakterią to bardzo silna biegunka z kurczowymi bólami brzucha. Pierwsze objawy występują mniej więcej po 12 godzinach od zakażenia. Można sobie pomóc zażywając węgiel leczniczy, który trzeba przyjąć w dużej dawce.