Jak zachować się przy zatruciu jadem kiełbasianym?

Jak zachować się przy zatruciu jadem kiełbasianym?

Jad kiełbasiany określany jest także mianem toksyny botulinowej. Tego rodzaju substancja jest bardzo niebezpieczna dla naszego organizmu i może skutkować nawet śmiercią zakażonego. Dlatego przede wszystkim nie powinniśmy dopuścić do takiego zatrucia. W jakich produktach może jednak znaleźć się owa toksyczna substancja? Otóż jad kiełbasiany najczęściej powstaje w źle przygotowanych konserwach, mięsach oraz wędlinach. Chodzi tutaj na przykład o mięsa wędzone i peklowane. Jad kiełbasiany może znaleźć się jednak także w konserwach rybnych, a nawet warzywnych. Warto zwrócić uwagę także na to, że nawet dobrze przygotowane mięsa oraz przetwory mogą zawierać ową toksynę w przypadku, gdy są źle przechowywane. Dlatego wszelkie podejrzane konserwy powinniśmy po prostu wyrzucać do kosza. Chodzi tutaj przede wszystkim o przeterminowane produkty. Ale nie tylko. Podejrzenia powinny wzbudzić również wszelkie wybrzuszenia na puszkach. Weki po otwarciu najlepiej jest po prostu powąchać. Toksyna botulinowa ma bowiem specyficzny zapach. Zepsute mięsa czy wędliny najczęściej czuć zjełczałym tłuszczem. Warto więc wąchać nawet potrawy mięsne podawane w przygodnych barach. Dzięki temu mamy bowiem szansę uniknąć bardzo poważnego niebezpieczeństwa. Objawy zatruciem jadem kiełbasianym są raczej nietypowe dla chorób związanych z zakażeniem układu pokarmowego. Tego rodzaju toksyna atakuje bowiem nasz układ nerwowy. Chorym kręci się więc w głowie, opadają im powieki i odczuwają charakterystyczną suchość w ustach. W przypadku tego typu zatrucia nie da się leczyć samodzielnie. Niezbędne jest bowiem szybkie podanie surowicy.