Dieta na bolące stawy

Dieta na bolące stawy

Dolegliwości bólowe związane ze stawami możemy znacznie złagodzić stosując odpowiednią dietę. W diecie osób, które cierpią z powodu bólu stawów na pewno powinny znaleźć się morskie ryby. Jeżeli chcemy zmniejszyć dolegliwości bólowe stawów to ryby te powinny zagościć na naszym stole trzy razy w tygodniu. Najwartościowsze ryby to dorsz, sardynki oraz łosoś. We wspomnianych rybach znajdziemy witaminę D oraz kwasy tłuszczowe omega 3. Dzięki diecie zawierającej duże ilości ryb nasz organizm dostanie potrzebną ilość witaminy D bez której organizm bardzo trudno przyswaja wapń. Jednocześnie witamina D ma działanie przeciwzapalne, co nie pozostaje bez znaczenia dla bolących stawów. Dobroczynne działanie kwasu omega 3 polega także na łagodzeniu stanów zapalnych oraz na przyczynianiu się do poprawy ruchomości stawów. Osoby cierpiące na chore stawy powinny stosować także przyprawy zawierające składniki, które przeciwdziałają stanom zapalnym. Działanie przeciwzapalne mają między innymi imbir i kurkuma. Aby jednak odczuć działanie przeciwzapalne tych przypraw trzeba dodawać je do potraw każdego dnia. Warto także pamiętać o warzywach zawierających duże ilości witaminy C, która pomaga w budowaniu kolagenu, który jest jednym z elementów chrząstek. Bogatym źródłem witaminy C, a zarazem źródłem antyoksydantów są wszystkie warzywa w zielonym kolorze, a więc zielona papryka, brokuły, kapusta brukselka.