Co zrobić przy zakażeniu bakterią E coli?

Co zrobić przy zakażeniu bakterią E coli?

Bakteria E coli nosi również nazwę pałeczki okrężnicy. Wchodzi ona w skald flory bakteryjnej jelita grubego. Jednak przedostanie się jej do układu pokarmowego człowieka wiąże się z poważnym zatruciem pokarmowym. W jaki sposób jednak można zarazić się bakterią E coli? Otóż przenoszą ją na przykład muchy. Dlatego może znaleźć się na przykład na surowych owocach i warzywach czy mięsie. Warto jednak wiedzieć o tym, że pałeczka okrężnicy ginie w wysokiej temperaturze (wystarczy tutaj temperatura 60 stopni Celsjusza). Dlatego gotowanie i smażenie niszczy ową bakterię. Mięso powinniśmy więc dokładnie wysmażać. Owoce czy warzywa przed podaniem warto zaś sparzyć, a potem na przykład obrać ze skórki. Szczególnie uważać musimy zaś w podróży. Nie warto raczej zamawiać posiłków w przygodnych barach, gdy widzimy, że warunki sanitarne takiego miejsca nieco odbiegają od normy (brudne sztućce czy lada będą wyznacznikiem higieny). Objawy zakażenia bakterią E coli najczęściej pojawiają się dopiero po jakimś czasie od spożycia posiłku. Lekarze szacują, że jest to około kilkanaście godzin. Symptomem zakażenia jest ból brzucha i wymioty oraz biegunka. W tym przypadku, najczęściej do objawów dołącza również silny ból głowy. W jaki sposób jednak poradzić sobie z takim zatruciem? Otóż zbawienne okazują się wymioty. Dlatego warto się do nich zmusić. Pomocny jest także węgiel, ponieważ wchłonie on toksyny, które wytworzyły w naszym organizmie bakterie E coli. Lekarze oczywiście radzą także, aby przy takim zatruciu dużo pić (woda powinna mieć pokojową temperaturę).